Efektivitu parkovania na Sekčove má zlepšiť aj nové dopravné značenie

19.09.2010 Prešov

Prešov 19. septembra (TASR) – Obyvatelia prešovského sídliska Sekčov sa už niekoľko rokov sťažujú na katastrofálnu situáciu v súvislosti s parkovaním.
Navýšenie počtu parkovacích miest plánuje mesto sčasti zabezpečiť aj realizáciou vodorovného dopravného značenia, ktoré by umožnilo efektívnejšie využitie odstavných plôch na uliciach pri obytných blokoch.
Hovorkyňa Mestského úradu v Prešove Iveta Adamová informovala, že s prácami sa začalo už tento týždeň podľa harmonogramu, ktorý vypracovalo oddelenie dopravy, energetiky a životného prostredia MsÚ v Prešove. Práce prioritne zrealizujú na uliciach Sibírska, Vihorlatská a Magurská. Následne bude značenie pokračovať aj na ďalších uliciach Čergovská, Ďumbierska či Karpatská.
\"Keďže na mnohých miestach v uvedených lokalitách sú zatrávňovacie pokládky, na ktorých sa parkuje, nie je možné označiť ich súvislými čiarami. Z toho dôvodu sa parkovacie čiary maľujú len na obrubníkoch. Tie je však nutné najskôr očistiť, čo budú robiť ľudia zamestnaní v rámci verejnoprospešných prác, \" uviedla Adamová. Radnica v tejto súvislosti žiada vodičov, aby v čase výkonu prác parkovali trochu ďalej od obrubníkov.
Označením parkovacích miest plánuje mesto predísť živelnému odstavovaniu áut a docieliť efektívnejšie parkovanie na vymedzených miestach.
\"Veríme, že obyvateľom to pomôže, že budú spolupracovať a disciplinovaným parkovaním takto pomôžu ušetriť zhruba ďalších 10 percent parkovacích miest. Vyplýva to aj z vykonanej dopravnej analýzy sídliska Sekčov, \" dodala hovorkyňa.
Na základe požiadaviek občanov bolo podľa Adamovej realizované značenie v sídliskovej zóne aj na ul. Lomnickej na Šváboch či Prostějovskej na Sídlisku III.
\"Nezameriavame sa teda výlučne len na Sekčov, aj keď toto sídlisko je pre mesto prioritné z hľadiska riešenia parkovania, \" dodáva hovorkyňa.
Doplnila, že výdavky mesta na obnovu vodorovného dopravného značenia v tomto roku by mali predstavovať viac ako 129.300 eur. Ďalších takmer 41.000 eur má stáť údržba a výmena zvislého značenia.
 

Vyberte región

mark